Mens verden ser mot Norge, leverer Basal AS betongprodukter med 90 prosent lavere klimaavtrykk. Heidelberg sitt karbonfangstanlegg i Brevik revolusjonerer den globale industrien. Norske betongprodusenter har tatt en global lederposisjon i det grønne skiftet. Det som tidligere var assosiert med høye CO₂-utslipp er i ferd med å bli et av landets mest miljøvennlige byggematerialer.
Hele verden, ser til karbonfangstanlegget som er etablert i Brevik. Med en kapasitet til å fange 55 tonn CO₂ i timen – tilsvarende 400.000 tonn årlig – representerer anlegget et gjennombrudd i kampen mot klimaendringer.
– Dette er et industrieventyr uten sidestykke. 400.000 tonn CO₂ tilsvarer over tre millioner flyreiser mellom Oslo og Trondheim, sier Sogge Johnsen, administrerende direktør i Basal AS.
Resultatet er betongprodukter med opptil 90 prosent lavere CO₂-avtrykk sammenlignet med tidligere. Ingen andre betongprodusenter i verden kan foreløpig tilby tilsvarende klimabesparelser.
Dette er et industrieventyr uten sidestykke. 400.000 tonn CO₂ tilsvarer over tre millioner flyreiser mellom Oslo og Trondheim, sier Sogge Johnsen, administrerende direktør i Basal AS.
Betong er verdens mest brukte byggemateriale – dobbelt så mye som alle andre materialer til sammen. Særlig for kritisk infrastruktur er betongens lange levetid avgjørende.
– Vann- og avløpsinfrastruktur skal vare i minimum 100 år. Det er den viktigste og største økonomiske investeringen Norge har gjort, men det er kanskje det området som får minst fokus, forklarer Johnsen. Basal AS spiller en nøkkelrolle for kvalitetssikringen av denne infrastrukturen. Selskapet eies av 17 norske betongprodusenter og fungerer som et kvalitetsstempel.
– Det vi gjør i Basal er å sørge for at alle de konkurrerende produsentene konkurrerer med samme kvalitetsaspekt seg imellom. Selv om det er en priskrig i markedet, skal konkurransen aldri gå på bekostning av kvaliteten, understreker Johnsen.
Betongprodukter er dimensjonert for å tåle enorme belastninger. Tunge solide produkter med iboende styrke er ofte det naturlige valget for komplekse anlegg. Særlig for kritisk infrastruktur er betongens lange levetid avgjørende.
Som en del av kvalitetsarbeidet har Basal utviklet et omfattende system for vannkummer, der sertifiserte montører sikrer trygt drikkevann.
– Vi har laget et kvalifisert kursopplegg og et sertifikat. Hver montør må skrive navnet sitt som ansvarlig for systemleveransen. Slik sikrer vi ansvarsfordeling, og har så godt som ingen feil på disse løsningene, forklarer Johnsen..
For kommuner med stram økonomi representerer kvalitetssikrede betongprodukter en langsiktig besparelse.
– Kanskje det viktigste tiltaket for å spare penger og miljø er å bygge med materialer som varer lenge. Vi opererer med høye sikkerhetsfaktorer nettopp fordi betong er et rimelig materiale, avslutter Johnsen.
Basal Aqua Safe er en vannkum dimensjonert for opptredende krefter, alle vannkummene monteres innomhus av sertifiserte montører. En komplett vannkumleveranse utløser økonomiske og tidsmessige besparelser for entreprenøren og gir ekstra trygghet og en garantert lenger levetid for byggherren.
Basal AS
Basal ser at produsent-leddet har store muligheter for å bidra til en bedre informasjonsflyt gjennom digital informasjonsdeling. Vi har derfor laget en plattform hvor informasjon om produktene i et prosjekt skal komme frem til byggherre, as buildt
Det er stort potensiale, både miljømessig og økonomisk, ved å gjenbruke oppgravde masser. Bærekraftig utvikling står sentralt i Basal. Produsentene tilsluttet Basal har i mange år jobbet for å utvikle optimaliserte betongresepter for å få en mest mulig miljøvennlig betongblanding. Samtidig har de hevet kvaliteten på betongproduktene.